Рекордно високата температура на морска вода край бреговете на Флорида, застрашава Поради рекордно

...
Рекордно високата температура на морска вода край бреговете на Флорида, застрашава Поради рекордно
Коментари Харесай

Ад във Флорида: Учени изваждат корали от океана

Р екордно високата температура на морска вода край крайбрежията на Флорида, застрашава 

Поради рекордно високите температури, учени взимат проби от корали от океанските разсадници, с цел да ги слагат в по-хладни аквариуми на сушата.

Този месец температурата на океана край Флорида се увеличи до извънредно високи стойности, което съставлява сериозна опасност за бариерния риф.

" Горещата вода не е потребна за нито един морски организъм, без значение дали става дума за корали, риби или омари. Така че рискуваме да се стигне до всеобщо измиране на риби, костенурки и други морски жители ", съобщи Алекс Нойфелд, координатор на планове във Фондацията за възобновяване на коралите.

През юли температурата на водата на повърхността се увеличи над 90 градуса по Фаренхайт, или 32,2°, показват специалисти. В понеделник температурата на водата достигна рекордните 101,1 °F в залива Манейт, в региона на Ки Ларго.

Коралите могат да оцелеят при температури на морската вода сред 21 и 28,8 °C, изясняват учени. 

Групата с нестопанска цел на Нойфелд, в съдействие с други локални групи, събира проби от генетични варианти корали от разсадниците и ги реалокира в наземни уреди, където температурата на водата може да бъде контролирана. Според учени това е метод коралите да бъдат предпазени. 

Последиците от увреждането на рифа несъмнено могат да се разпространят на сушата, споделят учени.

Рифовете приютяват многочислени морски животни. Те са и една от главните защитни бариери против ураганите и бурите, които стават все по-интензивни заради световното стопляне.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР